Om upphovsrätt

Det här med upphovsrätt. Som kreatör av texter vill jag förstås ha cred för det jag gör i någon form. Om någon tjänar pengar på att sälja mina texter i snyggt format vill jag också ha min del av kakan. Det skulle inte vara särskilt kul om någon tjänade pengar på att sälja mina texter som sina egna. Det skulle vara snäppet bättre om de uppgav mig som upphovsman. Det skulle vara ännu bättre om de spred mina alster gratis. Det allra bästa vore om jag fick bestämma var och hur mina texter publiceras, och kunna ta betalt om jag ville.

Men en text är aldrig en sak. Jag kan kopiera en text hur många gånger som helst utan att det kostar mig ett enda öre (eller okej, lite el går det väl åt). Det är inte som att bygga en exakt kopia av en bil. Därför kan man inte jämföra en medieprodukt med en fysisk produkt.

Jag säger det igen.

Man kan inte jämföra en film/bok/låt med en filt/ko/båt.

Det jag betalar för när jag köper en film/bok/låt i handeln är rätten att ta del av verket, samt det medium det ligger på. Själva plasten/papperet kostar inte många slantar. Hur kan då branschen förbjuda mig från att göra kopior av det verk jag just betalat för att ha rätt att utnyttja? Om jag har köpt rätten att lyssna på min skiva, men inte kan göra det i bilen för där finns bara en urmodig kassettbandspelare, då ska det väl inte spela någon roll om jag spelar in skivan på band? Eller är de rädda för att jag ska lyssna på både band och cd samtidigt, och därmed dubbelutnyttja min rätt…?

Borde jag inte dessutom få lite procent på kopieringsavgiften som ligger på hårddiskar, tomma dvd-skivor och liknande? Allting jag lägger upp på nätet – texter, bilder, egenhändigt gjorda filmer etc – riskerar ju också att piratkopieras. Jag hade ju kunnat tjäna pengar på det. Och branschen resonerar ju så: ”Vi skulle kunna tjäna pengar på de skivor/filmer som folk laddar ner, därför ska alla betala oss för att kompensera de intäkter vi möjligen hade fått.”

Det de egentligen menar är att varje verk ska betraktas som fysiskt ting. Det håller inte. Om man applicerar samma resonemang på, säg, bilar, skulle scenariot bli som följer. Jag köper en bil för 100 000. Varje gång min man och mina barn ska åka med den, måste jag betala en hundring var för dem, till biltillverkaren. Om jag lånar ut den till en kompis måste jag betala femhundra till biltillverkaren. Och skulle någon kopiera den… ja, här spricker resonemanget lite, för att kopiera en bil kräver ju att man införskaffar sitt eget material och bygger ihop den exakt enligt förlagan och… det är ju inte riktigt så det går till när man piratkopierar film.

Alltså är fysiska ting och kulturella verk inte samma sak. Alltså kan de inte behandlas på samma sätt i lagen. Alltså är det dags att hitta andra sätt att tjäna stålar på. För det är ju till syvende og sidst det det handlar om – pengar.

Kanske det har med ”den cyniska generationen” att göra? Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, funderar kring denna generation i GöteborgsPosten. Man kanske resonerar som så, att det spelar fan ingen roll om jag betalar eller inte, Spielberg sitter ändå där på sina miljarder, eller det spelar fan ingen roll om jag betalar eller inte, staten tar ju alla mina pengar ändå…

Att försöka lära den yngre generationen att det är hemskt och fult och olagligt att fildela blir nog svårt. De ser det inte som lagbrott att sprida kultur. Det man däremot kan göra är att försöka stärka upphovsmannens ställning. Det är bara att tänka efter hur man själv vill ha det. Om jag ritar en teckning, vill jag verkligen att Lisa ska få beröm för den då? Eller om jag kämpat som ett djur varje kväll för att få ihop en liten film som jag lägger upp på YouTube, och så hamnar den på Pelles blogg, utan att det står att det är jag som har gjort den?

Mindre kommersiellt tänk, men mer cred-tänk, alltså. Ära är större än pengar. Självklart är det här utopiskt fabulerande, men jag tror att det ligger ett icke ansenligt mått klokhet i det jag skriver. Sprid gärna ordet vidare, bara ni hänvisar till mig. Jag tar inget betalt.

Om man nu ändå vill försöka hitta fler sätt att tjäna pengar på, är ett sätt att göra det mer attraktivt att köpa tjänsten av tillverkaren än att piratkopiera. Fler biografer med fler valmöjligheter (popcornfritt, 10-mannasalong, barnfria barnfilmsföreställningar, drive in-bio etc), utökade rättigheter när man köper verk digitalt (köp en film, spela var du vill), mer lullull på fysiska kopior och så vidare. Det finns ingen anledning att betala 249 spänn i butik om det enda extramaterial man får är ”interaktiva menyer” och norsk text. Om det däremot är ett snygg fodral, bakomfilmer, bloopers, kanske en häftig affisch med – då börjar vi snacka.

För övrigt tycks Ulf Lundell inte ha fattat ett skit när han säger ”Rockbranschen är deprimerande, varför ska jag uppträda för en publik som stjäl mina plattor?” (DN igår) Det är ju för fan de som kommer och ser dig live som faktiskt betalar för musiken. Herregud. Dags att inse att musiker åter måste jobba på fler ställen än i studion nuförtiden.

Precis som det var förr i tiden, innan man hittade på det här med upphovsrätt.

 

Ett litet svep genom den digitala djungeln ger…
…en lista på önskemål om e-böcker, av Audrey Watters – själv är jag ingen e-bokläsare ännu, lite för att jag inte har en surfplatta, men förmodligen mest för att jag gillar pappersböcker
…en revolutionerande nyhet om att forskare lyckats spåra sommarens hetta till en massiv stjärna i solsystemets mitt (avd. Det kan du hitta information om på nätet)
… en blänkare på SF:s hemsida om eventuellt kommande storfilm om Mose liv och leverne – så fullproppad med ordvitsar att Claes Eriksson hade varit grön av avund.

2 kommentarer till “Om upphovsrätt”

  • Okej. Jag har fått förklarat för mig att kopieringsavgiften är för ”laglig” piratkopiering, dvs om jag gör en kopia av en film och ger till en kompis. Det är ju lika puckat. Det står ju på varenda dvd att man ”inte ens för privat bruk” får kopiera skivan. Då betalar jag ju för… ingenting.

  • Fullkomligt underbar text, underhållande och bra resonemang.. I Like…

Lämna en kommentar...

Namn (obligatoriskt)
E-post (obligatoriskt)
Webbplats